İçeriğe geç
Siyaseten bağımsız sendikacılık · Kuruluş 2002
BASK Konfederasyonu BASK Bağımsız Kamu Görevlileri
Sendikaları Konfederasyonu
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
“Ne mutlu Türküm diyene!” Gazi Mustafa Kemal Atatürk
BASK Konfederasyonu logosu
Konfederasyondan Haberler

Öğretici: Memur ve Emeklileri İçin Yapılan Temmuz Artışının Yarısı İlk Aydan Eridi

Konfederasyondan Haberler 3 Ağustos 2022 · 10:47 73 görüntülenme
Öğretici: Memur ve Emeklileri İçin Yapılan Temmuz Artışının Yarısı İlk Aydan Eridi

ÖĞRETİCİ: MEMUR VE EMEKLİLERİ İÇİN YAPILAN TEMMUZ ARTIŞININ YARISI İLK AYDAN ERİDİ

 

BASK Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ Temmuz ayı enflasyon oranının açıklanması nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, ikinci altı ay için alınan %7’lik artışın yarısının ilk aydan eridiğini söyledi.

ÖĞRETİCİ, basın açıklamasında şu hususlara yer verdi:

“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Temmuz ayında enflasyon (TÜFE)  % 2.37 artmıştır. Bağımsız araştırma grubu olan ENAGRUP (Enflasyon Araştırma Grubu)’a göre bu oran % 5.03’’tür.

Yılın ikinci altı aylık aylık dönem için verilen % 7 oranındaki artışın neredeyse yarısı erimiştir.

Açıklanan bu oran vatandaşın bizzat yaşadığı ve çaresiz kaldığı gerçek enflasyonu da göstermemektedir.

Resmi hesaplamaların TÜİK’in verilerine göre yapılıyor olmasının ve TUİK’in hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuşmamasının bedelini ne yazık ki aylığından başka geliri olmayan memur ve emekliler ile dar gelirli vatandaşlar ödemektedir.

TOPLU SÖZLEŞMENİN HÜKMÜ KALMAMIŞTIR

YETKİLİ ancak ETKİSİZ sendikaların “tarihi(!) bir toplu sözleşme” diye imzalamış oldukları 6. Dönem toplu sözleşme yürürlüğe girdiği ilk aydan itibaren hükmünü yitirmiştir.  2022 Ocak ayında alınan artışlar da daha ilk aydan erimiş, alınan artış sadece %7.5 (%2.5 ek artış) iken ilk altı aylık enflasyon %42.34 olmuştur.

İkinci altı ay için alınan artış sadece %7 iken, alınan artışın neredeyse yarısı yine ilk aydan erimiş sonraki aylarda tamamının eriyeceği ve yine memurların, emeklilerin enflasyon altında kalacağı aşikardır.

Merkez Bankasının açıklamış olduğu yılsonu ve 2023 enflasyon beklentilerine göre 6. Dönem toplu sözleşmede alınan artışların hiçbir anlamı ve hükmü kalmamıştır. Zaman kaybedilmeden toplu sözleşme oluşan bu durum karşısında yenilenmelidir.

MEMUR VE EMEKLİLERİNİN TEMMUZ AYI KAYIPLARI NE KADAR?

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in açıkladığı Temmuz ayı enflasyon oranına göre (aile yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların aylıklarındaki erimenin özeti şudur:

12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin Temmuz ayında yılın ikinci altı ayı için yapılan %7’lik artışın karşılığı 397,62 TL iken Temmuz enflasyonuna göre bu artışın 190,75 TL’si ilk aydan erimiştir.

Aynı şekilde;

  • 9/1 derece ve kadrodaki bir memurun kaybı 426,10 TL,
  • 7/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin kaybı 483,24 TL,
  • 8/3 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun kaybı 696,87 TL,,
  • 12/3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin kaybı 467,51 TL,
  • 11/1 derece ve kadrodaki bir teknisyenin kaybı 446,78 TL,
  • 1/4 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) kaybı 740,20 TL’dir.

 

BASIN BÜROSU

 

 https://scontent.fesb4-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/296033398_2263362377172590_7960708785522326107_n.jpg?stp=dst-jpg_p180x540&_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=JcjG636a4M0AX8ZM_3W&_nc_ht=scontent.fesb4-2.fna&oh=00_AT_9v4g7k4EjkXWuMk-oQbWRmoLLMFGWG6cLAwG_0NY7iQ&oe=62EF970D

Yorum

Görüşünüzü yazın

Yorumunuz editör onayından sonra yayımlanır.

Paylaştığınız bilgiler yalnızca yorumun değerlendirilmesi için kullanılır.

E-Bülten

Gündemi ilk siz öğrenin

Konfederasyonumuzun ve bağlı sendikalarımızın açıklamalarını, toplu sözleşme sürecine dair gelişmeleri e-posta kutunuza gönderelim.