İçeriğe geç
Siyaseten bağımsız sendikacılık · Kuruluş 2002
BASK Konfederasyonu BASK Bağımsız Kamu Görevlileri
Sendikaları Konfederasyonu
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
“Ne mutlu Türküm diyene!” Gazi Mustafa Kemal Atatürk
BASK Konfederasyonu logosu
Konfederasyondan Haberler

Öğretici: Altı Aylık Zam İlk Üç Aydan Eridi. Memur ve Emekliler Cebinden Yemeye Devam Edecek

Konfederasyondan Haberler 3 Nisan 2024 · 10:15 140 görüntülenme
Öğretici: Altı Aylık Zam İlk Üç Aydan Eridi. Memur ve Emekliler Cebinden Yemeye Devam Edecek

BASK ve Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ Mart ayı enflasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamaları şöyle;

TÜİK in açıkladığı verilere göre Mart ayında enflasyon % 3.16 arttı. Yıllık enflasyon ise % 68.5 oldu. Bağımsız araştırma şirketi ENAG’a göre ise Mart ayında enflasyon % 5.68, yıllık enflasyon ise % 124.63 olarak açıklanmıştır. Ocak ayında toplu sözleşme gereği alınan artış sadece % 15 iken, sadece Ocak, Şubat ve Mart aylarını içeren üç aylık enflasyon TÜİK’e göre % 15.05 olmuş ve alınan artış ilk üç aydan erimiştir.

ENFLASYON FARKI AYLIK OLARAK MAAŞLARA YANSITILMALIDIR

Altı ayda bir alınan artışlar daha ilk aylardan enflasyon altında kalmakta ve sabit gelirlilerin alım gücü düşmektedir. Altı ay sonra verilen enflasyon farkı geçmiş dönemleri kapsamadığından o ana kadar oluşan farklar sabit gelirlilerin cebinden çıkmaktadır. Öncelikle yıllardır oluşan kayıplar karşılanmalı, sonrasında ise aylık olarak enflasyon kayıpları maaşlara yansıtılmalıdır.

EMEKLİLER AÇ, ÇALIŞANLAR YOKSUL!

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2024 Mart ayı sonucuna göre;

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 16.792 TL’ye,

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 54.700 TL’ye,

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 21.831 TL’ye yükseldi.

Ortalama memur maaşının 33.461 TL olduğu, ortalama emekli sandığı aylığının 15.445 TL olduğu gününüzde memurlar yoksulluk sınırının altında ücretlerle çalışırken emeklileri de açlık sınırının altında ücret almaya devam ediyor.

Yıllarını çalışarak bu ülkeye katkı sağlamaya çalışmış emeklilerin AÇLIĞA, maaşın yarıdan fazlası kiraya giden çalışanların YOKSULLUĞA mahkum edilmesi kabul edilemez!

En düşük emekli maaşı asgari ücretten, en düşük memur maaşı ise yoksulluk sınırından başlamalıdır.

MEMUR VE EMEKLİLERE REFAH PAYI ŞARTTIR!

Yıllardır memur ve emeklilerin almış oldukları artışlar TÜİK enflasyonunun altında kalmış, altı ay sonra enflasyon farkı ile TÜİK verileri kadar artış yapılmıştır. Bu da demek oluyor ki aslında memur ve emeklilerin ücretleri yerinde saymış, hiçbir zam alınamamıştır. Bilinmelidir ki enflasyon kadar artış SIFIR zamdır. Kaldı ki TÜİK enflasyonu kadar yapılan artış ise alım gücünü düşüren eksi zamdır.

Tüm bu nedenlerle memur ve emeklilere enflasyon altında kalmayacak REFAH PAYI verilmesi şarttır.

Haber galerisi

Yorum

Görüşünüzü yazın

Yorumunuz editör onayından sonra yayımlanır.

Paylaştığınız bilgiler yalnızca yorumun değerlendirilmesi için kullanılır.

E-Bülten

Gündemi ilk siz öğrenin

Konfederasyonumuzun ve bağlı sendikalarımızın açıklamalarını, toplu sözleşme sürecine dair gelişmeleri e-posta kutunuza gönderelim.