Bağımsız Eğitim-Sen tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde yapılan bir araştırma, memur maaşlarının son 12 yılda alım gücünün giderek azaldığını, ortalama bir memur maaşıyla alınabilen et miktarının her yıl bir kilogram gerilediğini ortaya çıkardı. Buna göre 2002 yılında ortalama bir memur maaşıyla 82 kilo kırmızı et alınabilirken şimdi ise bir memur maaşıyla ancak 70 kilo kırmızı et alınabiliyor.
Bağımsız Eğitim-Sen’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mesleki kazanç verileri ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun yıllara göre kırmızı et fiyatlarını kıyaslayarak yaptığı araştırma memur maaşlarının alım gücünün hangi boyutta azaldığını gözler önüne serdi. Haftaya idrak edilecek Kurban Bayramı nedeniyle kırmızı et fiyatlarının baz alındığı araştırmada memurların son 12 yılda maaşlarında 12 kilogramlık bir kırmızı et miktarı azalımı olduğu tespit edildi.
MEMUR ENFLASYONA YENİK DÜŞTÜ
Yapılan araştırmaya göre, 2002 yılında 578 TL olan en düşük memur maaşı ile o yıllarda 7 TL olan karkas kırmızı etten 82 kilogram alınabilirken, 2014’te 2 bin 20 TL olarak uygulanan en düşük memur maaşıyla yalnızca 70 kilogram karkas kırmızı et alınabildiği belirlendi.
Açıklamada, “Yeni Türkiye” olarak sunulan geçen 12 yıllık AKP iktidarı döneminde memur maaşlarının alım gücünün her yıl azaldığı kaydedilerek, memur maaşından 12 yılda 12 kilogram etin koparıldığı ifade edildi.
SOY: MEMUR MAAŞLARI KUŞA DÖNDÜ
Bağımsız Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdullah Soy, konuya ilişkin açıklamasında, memur maaşlarında yaşanan kaybın mağduriyetleri de had safhaya çıkardığını ifade ederek, bu yıl birçok memur ve ailesinin kurban vecibelerini yerine getirmekte güçlük yaşayacaklarını kaydetti. Memur maaşlarının enflasyon karşısında kaybının 12 kg et bedeline eşit olduğunu, devletin memura bir toklu ya da iri kıyım koyun borçlu olduğunu ifade eden Soy, bu yıl memurlara Temmuz ayında zam yapılmadığı ve enflasyon farkı verilmediğine dikkat çekti. Soy, bu durumun memur maaşlarında gözlenen kaybı daha da artırdığını belirterek, “Her biri geçim sıkıntısı yaşayan yaklaşık 3 milyon memurun maaşı kuşa döndü. Gerek bayram ikramiyesi, gerekse memur maaşlarına yansıtılmayan enflasyon farkı memurlara verilerek hak kayıpları biraz da olsa azaltılmalıdır” dedi.
Görüşünüzü yazın
Yorumunuz editör onayından sonra yayımlanır.