BASK

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu

BASK ATATÜRK
ATATÜRK & BASK

ZAFER HAFTASI VE 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN.

BASK zafer-haftasi-ve-agustos-zafer-bayramimiz-kutlu-olsun-

ZAFER HAFTASI VE 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN.

TÜRKİYE’NİN DIŞINDA, 1. DÜNYA SAVAŞINDA YENİLEN HİÇBİR MİLLET DİRENİŞ GÖSTERMEDİ.

99 YIL ÖNCEKİ ZAFERLE;

- TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ KURULDU.

- YUNANİSTAN’DA KRAL DEĞİŞTİ,

- YUNANİSTAN’DA 3’Ü ESKİ BAŞBAKAN, 2\'Sİ BAKAN, BİRİ DE (ANADOLU İŞGAL KUVVETLERİ KOMUTANI) HACIANESTİ OLMAK ÜZERE, 6 KİŞİ KURŞUNA DİZİLDİ.

- İNGİLTERE’DE HÜKUMET DÜŞTÜ.

- KANADA SİYASİ BAĞIMSIZLIĞINA İLK ADIMINI ATTI.

- TÜRKİYE MAZLUM VE ESİR MİLLERLERE ÖRNEK OLDU.

 

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Sevr paçavrası bahane edilerek işgal edilmeye başlayan Anadolu topraklarında Mustafa Kemal Paşa önderliğinde filizlenen ve 30 Ağustos 1922 günü zaferle noktalanmış İstiklal Mücadelesinin 99. Yıldönümündeyiz.

İşgal güçlerine ve özellikle Düvel-i Muazzama’nın Batı Anadolu üzerinden Ankara’ya doğru saldığı Yunan Kuvvetlerine karşı 26 Ağustos 1922 günü başlatılan Büyük Taarruz’un 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde zaferle sonuçlanması, kurulacak bağımsız bir devletin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk habercisi olmuştur.

30 Ağustos, sadece işgal altındaki vatan topraklarının düşmandan kurtarılması değil, mazlum milletlerinin istiklal mücadeleleri için de emsali bulunmaz bir örnektir.

Yok edilmek ve tarihten silinmek istenen bir milletin her türlü yokluğa rağmen, dönemin süper güçlerine, onların piyonlarına ve işbirlikçilerine karşı başardığı istiklal mücadelesi, sadece Türk tarihinin değil insanlık tarihinin de altın sayfalarına yazılmış emsalsiz bir destandır.

Ezilen ve sömürülen, bağımsızlık mücadelesi veren milletler için gıpta ile bakılan ve örnek alınan bir mücadele örneği olmuştur.

Çünkü bir tarihçimizin dediği gibi, “1. Dünya Savaşından sonra Türklerin dışında hiçbir mağlup millet direniş göstermedi.

30 AĞUSTOS ZAFERİ’NİN İLK ETKİSİ YUNANİSTAN’AYDI.
Okullarımızda çocuklarımıza tarih derslerinde pek öğretilmez ama; 30 Ağustos zaferinin ilk dış etkisi Yunanistan’da görüldü.

Ordularımızın önünden kaçarak 9 Eylül’de denize dökülen Yunan Güçlerinden sağ kalıp Yunanistan’a dönenler, kendilerini Anadolu işgali macerasına salanlara karşı eyleme geçerek yönetime ele koymuş, Yunan Kralı 1. Konstantin, tahtı oğlu II. Georgios’a bırakmak zorunda kalmıştı.

Kurulan bir mahkeme ise, “Küçük Asya Felaketi” olarak adlandırdıkları Anadolu işgali ve mağlubiyetinin sorumluları olarak 3’ü eski başbakan, 2’si bakan ve 1’i de Başkomutan Hacıanesti olmak üzere 6 kişinin kurşuna dizilmesine karar vermişti.

30 Ağustos Zaferi, Ege’nin bir yanında yeni bir Devletin kurulması, diğer yanında işgal macerasının sorumlularının cezalandırılması sonucunu doğurdu.

İNGİLİZ DOMİNYONU KANADA SİYASİ BAĞIMSIZLIĞINA İLK ADIMINI ATTI.

İzmir’in kurtuluşundan sonra Fahrettin Altay komutasındaki Türk süvari kolordusu Çanakkale üzerinden İstanbul’ yöneldi. Çanakkale’de konuşlu İngiliz kuvvetlerine ültimatom verilerek geçit hakkı istendi.

Böylece 1. Dünya Savaşının galiplerinin dahil olduğu Çanakkale Krizi çıktı.

Bölgedeki Fransız kuvvetleri Fransa Başbakanının emriyle geri çekildi.

İngiltere Başbakanı Lloyd George İngiliz kuvvetlerine direnme emri verdi ve Türkiye’ye savaş ilan edileceğini açıkladı.

Kanada başbakanı, savaş kararını İngiltere’nin değil Kanada’nın vereceğini belirterek kararı

desteklemeyeceklerini duyurdu ve İngiltere’ye karşı siyasi bağımsızlık fitilini ateşledi.

BÜYÜK ZAFERİN İKİNCİ ETKİSİ: İNGİLTERE’DE HÜKUMET DÜŞTÜ

Bu durum, İngiltere’nin  dominyonlarından asker toplayamayacağı demekti. Liberal parti yönetimindeki İngiltere hükumetinde de görüş ayrılıkları baş gösterip kamuoyunda da tepkiler yükselince 12 Ekim 1922’de hükumet düştü.

Böylece Büyük Zafer İngiltere’de etkisini göstermiş oldu.

Bir daha iktidar olamayan Liberal Parti lideri ve dönemin başbakanı David Lloyd George; Atatürk ile ilgi şu meşhur sözün de sahibidir: “Yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Ne yazık ki bu yüzyılın dâhisi  Türkler\'e nasip oldu ve o da bizim karşımıza dikildi.”

AĞUSTOS, ZAFERLER AYIDIR.

Türk tarihinde; Türkleri Anadolu kapılarını açan Malazgirt (1071), Osmanlı’nın Doğu’ya ilerleyişinin sembolü Otlukbeli (1473), Suriye, Mısır ve Afrika yolunu açan  Mercidabık (1516) ve tarihin en büyük ve en kısa meydan muharebelerinden sayılan  Mohaç (1526) zaferleri nedeniyle zaferler ayı olarak bilinen Ağustos ayı, 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz sonunda 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesinde kazanılan son zaferle bir kez daha taçlandı.

VATAN SİZE MİNNETTARDIR

Bu düşüncelerle, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, halen başta Cerablus, El Bab, Afrin, İdlib, Libya başta olmak üzere sınırlarımız  dışında görev yapan kahraman askerlerimizin ve tüm vatandaşlarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu zaferi bize armağan eden bütün istiklal kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyoruz.

BASK GENEL MERKEZİ

YORUM YAZ