BASK

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu

BASK ATATÜRK
ATATÜRK & BASK

ÖĞRETİCİ: ENFLASYON GÖLGESİNDE ÜCRET İSTEMİYORUZ!

BASK ogretici-enflasyon-golgesinde-ucret-istemiyoruz

BASK ve Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ Ekim ayı enflasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamaları şöyle;

 

TÜİK in açıkladığı verilere göre Ekim ayında enflasyon yüzde 3.43 arttı. Yıllık enflasyon ise %61.36 oldu. Temmuz ayında toplu sözleşme gereği alınan artış sadece %6 iken Temmuz- Ağustos- Eylül- Ekim aylarında dört aylık enflasyon % 29.4 oldu. Yani memur ve emekliler şimdiden % 23.4 alacaklı hale gelmiştir.

Memurlar ve emekliler ne yazık ki daha yaşadığımız yılın enflasyon beklentisini tutturamayan ve sürekli beklentiyi artıran Merkez Bankası'nın, toplu sözleşme masasında enflasyon altında kalınacağı belli olan maaş artışları veren hükümetin ve buna katkı veren yetkili sendikaların kurbanı olmuştur.

 

Enflasyon, genel fiyat seviyelerinin yükseldiği ve paranın değer kaybettiği bir ekonomik süreci ifade eder. Bu durumda, aynı maaşla geçinmek daha zor hale gelir. Sabit gelirlilerin maaşlarının enflasyonun çok gerisinde kalması, yaşam standartlarımızın düşürmüş, kira – fatura ödeyemez konuma getirmiştir.

 

Sabit gelirlileri bu denli yüksek enflasyon karşısında korumak için ACİL taleplerimizi yineliyoruz:

 

ENFLASYON FARKI AYLIK OLARAK MAAŞLARA YANSITILMALIDIR

Altı ayda bir alınan artışlar daha ilk aylardan enflasyon altında kalmakta ve sabit gelirlilerin alım gücü düşmektedir. Altı ay sonra verilen enflasyon farkı geçmiş dönemleri kapsamadığından o ana kadar oluşan farklar sabit gelirlilerin cebinden çıkmaktadır. Öncelikle yıllardır oluşan kayıplar karşılanmalı, sonrasında ise aylık olarak enflasyon kayıpları maaşlara yansıtılmalıdır. Temmuz’dan itibaren 9/1 derecedeki bir memurun enflasyondan dolayı alacağı 5.031,33TL’dir. Kasım ve Aralık enflasyonları ile bu ücret daha da artacak, ne yazık ki Ocak ayında verilecek enflasyon farkı bu kayıpları karşılamayacaktır.

 

GELİR VERGİSİ KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN %15’TE SABİTLENMELİDİR

Yıllardır enflasyon altında maaş zammı alan memurların en büyük sorunlarından biri de vergi yükünün yüksek olmasıdır. Tüm memur, emekli ve diğer çalışanların maaşlarından gelir vergisi oranında kesintiler peşin yapılmaktadır.

Memurlar özellikle yılın ikinci yarısında alınan zammı zaten görememekte, yılın ikinci yarısına doğru vergi dilimine girilmektedir. Yani verilen zam zaten kepçeyle geri alınmaktadır. Bu nedenledir ki vergi dilim oranları kamu görevlileri için %15’te sabitlenmelidir.

 

2024 ve 2025 MAAŞ ARTIŞLARI GÜNCELLENMELİDİR

Ağustos ayında yapılan toplu sözleşme gereği memur ve emeklilerine 2024 yılında %15 + %10, 2025 yılında ise %6 + %5 artış verileceği resmileşmiştir. Ancak Merkez Bankası’nın 2024 yılı için enflasyon tahmini %36, 2025 yılı tahmini ise %14’tür. Şimdiye kadar hiç tutmayan ve zamanı yaklaştıkça artan Merkez Bankası enflasyon tahminlerinin bile altında verilen artışlar yine memur ve emeklileri enflasyon altında ezdirecektir. Göz göre göre bu artışları reva görüp memurları, emeklileri enflasyon altında bırakmadık sözlerine kimse inanmaz. Bu nedenle 2024 Ocak ayından itibaren o yılın enflasyon verilerinin altında kalmayacak şekilde artış verilmeli, çalışan ve emekliler enflasyona ezdirilmemelidir.

 

ENFLASYON FARKI ZAM OLARAK SUNULAMAZ!

Yıllardır verilen artışlar enflasyon altında kalmakta ve altı ay sonra enflasyon farkı maaşlara yansıtılmaktadır. Daha açık bir ifade ile ikinci altı ay için Temmuz ayında memur ve emekliler sadece %6 artış almıştır. Enflasyonun %6’yı aştığı kısım enflasyon farkı olmakta ve memurun emeklinin cebinden çıkmaktadır. Daha yılın bitmesine iki ay varken memur ve emekliler şimdiden % 23.4alacaklı hale gelmiştir. 9/1 derece ve kademedeki bir memur şimdiden 5.031,33 TL, aynı durumdaki bir öğretmen ise şimdiden 5.349,45 TL alacaklı hale gelmiş ve bu ücret cebinden çıkmıştır. Kasım ve Aralık aylarını da eklediğimizde bu kayıplar daha da artarak cepten çıkacaktır.

Bu enflasyon farkının Ocak ayında verilecek %15 artışa eklenmesi kamuoyuna ZAM olarak sunulmaktadır. Bilinmelidir ki bu fark ZAM değil, memurun cebinden çıkanların geç bir telafisidir.

 

MEMURLARIN ENFLASYON FARKI KAYIPLARI NE KADAR?

 

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’ in açıkladığı Ekim ayı enflasyon oranına göre (aile yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların enflasyon kayıpları nedeniyle aylıklarındaki erimenin özeti şudur:

 

9/1 derece ve kadrodaki bir memurun kaybı 5.031,33 TL,

9/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin kaybı 5.349,45 TL,

9/1 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun kaybı  7.218,99 TL,

9/1 derece ve kadrodaki bir hemşirenin veya sağlık çalışanının kaybı 5.751,43 TL,

8/1 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) kaybı 6.719,09 TL’dir.

 

.

 

 

 

YORUM YAZ