GENEL BAŞKANI İBRAHİM ALAÇAM: “İTFAİYE HAFTAMIZ KUTLU OLSUN”
Bağımsız Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı İbrahim Alaçam, İtfaiye Teşkilatının 304 . kuruluş yıldönümü ve İtfaiye Haftası dolayısıyla bir açıklama yaparak, itfaiye çalışanlarının sorunlarına dikkat çekti.
Alaçam açıklamasında şöyle dedi;
“İtfaiye teşkilatının 304. kuruluş yıldönümü ve İtfaiye Haftası tüm itfaiye çalışanlarına kutlu olsun.
İtfaiye teşkilatı kurulduğu günden günümüze kadar zaman içerisinde büyük değişimler geçirerek günümüze kadar gelmiştir.
25 Eylül 1923tarihinde yangın söndürme görevi belediye hizmeti olarak kabul edildi. O günden bu güne gelinceye kadar hem itfaiyecilik görevleri çeşitlendi hem de itfaiye çalışanlarının sorunları giderek arttı.
Temel amacı hayat kurtarmak, mal kurtarmak ve çevreyi korumak olan itfaiye teşkilatları yangınlara müdahale etme ve söndürme, her türlü kaza, çökme, patlama, mahsur kalma ve benzeri durumlarda teknik kurtarma gerektiren olaylara müdahale etmek ve ilk yardım hizmetlerini yürütmek her türlü arama ve kurtarma çalışmalarını yapmak, su baskınlarına müdahale etmek, doğal afetler ve olağanüstü durumlarda kurtarma çalışmalarına katılmak gibi görevleri kendi canını hiçe sayarak sorumluluk anlayışı, fedakârlık, özveri ve üstün görev anlayışı ile risk ve sorumluluk mesleği olan bu mesleği yapmaktadırlar.
Bu görevleri yaparken daha iyi şartlarda çalışmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunları gidermek amacıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve İtfaiye Yönetmeliğindeki yemekle ilgili ifadelerin çelişki yaratması ve yoruma bağlı olarak yanlış yorumlanması ve kurumlar tarafından farklı uygulanması giyim, görevde yükselme gibi sosyal hakların tanımı ve verilmesi ile ilgili İtfaiye Yönetmeliğinde net ifade edilmeyen konuların günümüz şartlarına göre yeniden yazılması, itfaiye mesleğinin hizmet sınıfı olarak kabul edilmesi, itfaiye bünyesinde şoför kadrosunda bulunan personelin, itfaiyenin G.İ. Hizmetleri sınıfındaki personelinin faydalandığı sosyal haklardan faydalanmalarının sağlanması ve derece intibaklarının 3. dereceye indirilmesi, fiili yıpranma zammı uygulamasının mesleki risk ve tehlikelere bağlı olarak yıllık standart hale getirilmesi, itfaiye teşkilatı çalışanlarının eğitim, donanım, araç ve gereç standartlarının daha iyi hale getirilmesi için İtfaiye Teşkilatlarının tek çatı altında genel müdürlük bünyesinde İçişleri Bakanlığına bağlanması ve buna bağlı olarak yasal düzenlemelerin yapılması dileğimizdir.
Tüm itfaiye çalışanlarının İtfaiye Haftasını tekrar kutluyor, kazasız belasız daha iyi şartların oluştuğu nice itfaiye haftaları diliyorum.”