KORONAVİRÜS İLE MÜCADELEDE YENİ TEDBİRLER (4 Nisan 2020, saat 00:01’den geçerli)
Cumhurbaşkanının 3 Nisan 2020 tarihli açıklamaları, aynı tarihli İçişleri Bakanlığı Genelgesi, Sağlı Bakanlığı, Valilikler ve Belediye Başkanlıkları tarafından yapılan açıklamalar ışığında Koronavirüs salgını ile mücadelede yeni tedbirler uygulamaya konuldu.
En riskli illerimiz açıklandı: İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya
Bu tedbirler özetle aşağıda sıralanmaktadır:
30 BÜYÜKŞEHİR İLE ZONGULDAK İÇİN TEDBİRLER
1- 30 Büyükşehir ile Zonguldak ilinde kara, hava ve deniz yolu
ile (toplu ulaşım aracı, özel araç ve yaya vb.) yapılacak tüm giriş/çıkışlar 15 gün süre ile durduruldu.
Bu iller Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak ilidir.
- Bu illerde temel ihtiyaç maddeleri (Gıda, temizlik vb), ilaç ve tıbbi malzemeler ile ticari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli malları taşıyan araç ve kişiler gerekli evrak ve belgeleri bulundurmak, adı geçen illere girişlerinde maske takmak ve sosyal mesafeye uyarak giriş-çıkış yapabilirler. İlk ayrıldıkları ile 72 saat sonrasında dönebilecekler.
- Yük taşımacılığı yapanlar bu illerde zorunlu dinlenme molaları haricinde duraklama ve konaklama yapmayacak.
- Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe enerji arz güvenliğinin ihtiyaç duyduğu malzemenin nakli ve üretiminin gerçekleşmesinde görevli olanlar ve araçları; görev belgesi ve/veya sevk irsaliyesi ile giriş/çıkış yapabilecek.
- Çalışma hayatı içerisinde yer alan yönetici, çalışan ya da işyeri sahiplerinin ikamet ve farklı illerde bulunması durumunda (Örneğin İstanbul’da ikamet edip Gebze’de çalışanlar) iller arasındaki giriş/çıkışları (yerleşim yeri/ikamet belgesi, SGK kayıt belgesi) belgeleri ibraz etmek şartı ile yapılabilecek.
- Başta sağlık ve güvenlik olmak üzere kamu görevi ve hizmetinin sürekliliğinin
sağlanmasında görevli olanlar; görevli olduklarına dair belge veya kimlikle giriş/çıkış yapabilecek.
81 İLDE GEÇERLİ OLACAK TEDBİRLER
2- 20 yaşının altında olanlar (01.01.2000 tarihinden sonra doğanlar) ile 65 yaşından büyük olanların tüm il ve ilçelerde sokağa çıkmaları geçici olarak yasaklandı.
3- Şehir içi hareketliliği en aza indirmek amacıyla İl Pandemi Kurulu tavsiye edilen hususlar İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarında karara bağlanarak derhal uygulanmaya başlanacak.
4- Pazar yeri, market ve toplu olarak çalışılan işyerlerine vatandaşlar ve çalışanlar maske ile girecekler.
Maske takma zorunluluğu pazarlarda satıcılar için de geçerli olacak.
5- (Metro, metrobüs, belediye otobüsü gibi) toplu taşıma araçlarında maske takma zorunlu olacak.
6- İl ve ilçelerimizde meydanlarda sokak ve caddelerde; vatandaşların sosyal mesafeyi gözetmeden toplu olarak yürümelerine veya bulunmalarına izin verilmeyecek, yan yana yürüyen vatandaşlar da yine sosyal mesafeyi gözeterek yürümelerine dikkat çekilecek.
7- Cadde ve sokaklar dâhil tüm kamuya açık mekânlarda kalabalık oluşturacak şekilde asla bir arada bulunulamayacak.
Cadde sokaklarda sosyal mesafeyi korumak için 3 adım kuralına uyulacak.
8- İkazlara uymayarak aksi yönde davranışlar sergilemekte ısrar edenlere gereken idari ve adli cezalar tereddütsüz şekilde uygulanacak.
Salgın ile mücadelede açıklanan ve açıklanacak kurallara ve yetkililerin/görevlilerin uyarılarına uyulması salgına karşı mücadelenin başarıya ulaşması için vatandaşlık görevimizdir.
Kurallara uyalım, zorunlu olmadıkça evde kalalım, sağlıklı kalalım.
Bir bilim adamımızın (Prof. Dr. Tevfik Özlü) yoğun bakım ünitelerini hatırlatan ikazını bir kere daha hatırlatalım:
“Evde oturup TV izlemek, yoğun bakımda tavanı izlemekten daha iyidir.”
EVDE KAL TÜRKİYE,
EVDE KAL,
GÜVENDE KAL.